Филтрация на водата

Водата може да съдържа опасни съединения, минерали, химикали и други примеси, които я карат да мирише, да има лош вкус и да бъде вредна за почвата и селското стопанство. Някои от тези замърсители могат да застрашат здравето ви, особено когато включват микроскопични организми и бактерии, които могат да причинят сериозни заболявания. Филтрирането на вода може да спомогне за пречистването ѝ, като премахне тези примеси и я направи безопасна за пиене и използване в промишлеността, като същевременно подобрява нейния вкус.
Ето и някои от основните предимства на филтрираната вода.

Отстраняване на утайки

Механичните филтри се използват за отстраняване на големи частици, включени в състава на водата, заедно с мръсотия, тиня и глинени отпадъци. Тези примеси, наречени утайка, могат да причинят неприятен вкус и понякога могат да представляват риск за здравето. Някои устройства за филтриране на вода в битови условия използват сменяеми филтри, които отсяват фината утайка.

Намаляване на концентрацията на минералите

Желязо, калций и манган не са опасни за човешкото здраве, но могат да причинят метален или неприятен вкус на водата. Освен това могат да са причина за петна по дрехите, когато водата за пране съдържа тези елементи и дори могат да обезцветят порцелан и други съдове, измити в богатата на минерали вода. Те могат да се натрупат във водопроводните тръби, като постепенно ги запушват и намаляват налягането на водата, което вероятно причинява проблеми с водопроводната система и помпите.

Отстраняване на патогени

Филтрирането на водата е от съществено значение за предпазването от вредни бактерии и паразити. Жиардиазата например е вид заболяване, което причинява диария и може да продължи до шест седмици. Микроскопичният паразит, който причинява заболяването, е Giardia intenstinalis - организъм, който може да оцелее в околната среда за много дълъг период от време. Може да се погълне от вода, която е замърсена с животински или човешки изпражнения.

Друг паразит, който може да причини подобни симптоми, е криптоспоридиумът. Cryptosporidium е устойчив на хлор и трябва да се филтрира с механични филтри. Тези патогени се отстраняват ефективно чрез преминаване на вода през микро-, ултра- и нано-филтри.

Намаляване на концентрацията на хлора

Повечето общински водоснабдителни компании използват хлор за пречистване на питейната вода, защото е евтин, лесен за използване и много ефективен при унищожаването на много от бактериите, открити във водата. Може също така да елиминира някои вируси. Въпреки че е добър дезинфектант, хлорът може да направи питейната вода неприятна на мирис и вкус, а също така може да реагира с някои метали, за да образува опасни съединения. Филтър с активен въглен премахва миризмата и вкуса на хлор от водата.

Филтрирането на водата ще подобри нейното качество, а вие ще се радвате на добро здраве и качествена селскостопанска продукция.

С какво можем да ви бъдем полезни?

Филтрацията на водата е от изключително важно значение за добрата и дългогодишна работа на всички елементи и съоръжения работещи с нея, независимо дали говорим за напоителни системи или битови нужди. Ние от Градински рай ООД сме добре запознати с този факт и за това сме се постарали да предлагаме широк спектър филтри за вода.

За напоителни системи предлагаме финни филтри за механични частици с мрежест или дисков филтриращ елемент, пясъчни филтри с една или две камери за пречистване на водатата от открити водоизточници (реки, езера, резервоари, сондажи и др.), хидроциклонни филтри за сондажи с високо наличие на пясък.

За домашни нужди разполагаме със стандартни филтри с различна степен на филтрация, филтри с активен въглен, филтри с центробежна префилтрация, филтърни групи с двустепенна или тристепенна филтрация.

За битови и промишлени нужди предлагаме и инасталираме системи за омекотяване на водата.

Реализирани проекти