Какво представляват водните мъгли?

Все по-често потребителите изпитват опасения относно използването на електроенергия, потреблението на вода и промените в климата. Това е причината да търсят по-добри и по-ефективни начини за охлаждане през горещите летни дни.

Една опция, която набира бързо популярност в последните години, е системата за водни мъгли. Ако някога сте били в увеселителен парк през лятото или сте посещавали по-топъл климат, вероятно сте се сблъскали със система за мъгла в даден момент. В паркове, търговски центрове на открито и други пренаселени обществени места те обикновено разпръскват мъгла върху преминаващите тълпи. Ресторантите и шезлонгите с места за сядане във вътрешни дворове често използват горни системи, които могат лесно да бъдат скрити сред растения или зад структурни елементи.

Този тип системи за водни мъгли обикновено е това, което собствениците на жилища избират, когато искат да инсталират такава на своя вътрешен двор, оранжерия или заведение. Въпреки че инсталирането не е сложно и най-опитните майстори от типа „направи си сам“ могат да го завършат за един уикенд, то изисква значително планиране, за да сте сигурни, че увеличавате максимално ефективността на вашата система и получавате максимална полза от охлаждащите ефекти. 

Как работят водните мъгли?

Когато водните молекули се изпарят във въздуха, водата преминава от течно в газообразно състояние. Необходимо е известно количество енергия или топлина, за да се подпомогне този процес на промяна на агрегатното състояние на водата. По същество това е същият начин, по който тялото ви се охлажда. Когато са инсталирани и използвани правилно, системите за охлаждане с водна мъгла могат да намалят температурите драстично в зависимост от ефективността им, относителната влажност и външната температура.

След като сте планирали цялата си система, повечето водни мъгли са лесни за инсталиране и работа. Няма да изпитате трудности и през зимата, тъй като конструкциите обикновено са направени от полимерни тръби или PVC, благодарение на което те ще издържат дълго време при правилна поддръжка. Понякога, в зависимост от видовете и разположението на растенията, вашата система за мъгла може да се използва и като система за напояване, като спомага да поддържането на вашите растения буйни и зелени.

Системите за водна мъгла ще направят вашата градина, тераса или заведение по-хладно, приятно и уютно. Това е особено полезно през летните месеци, когато искате времето навън да е прекарано по най-добрия начин. Доверете се на специалистите относно изграждането на подобна система и бъдете сигурни, че по този начин ще се чувствате отлично в тези условия, но и ще намалите използването на електроенергия по най-ефективния начин.

С какво можем да помогнем?

Градински рай ООД е официален вносител на водещия италиански производител на водни мъгли Technocooling.

Доставяме, изграждаме и поддържаме системи за водна мъгла за туризма (хотели и заведения), общински проекти (обществени открити площи), в промишленоста (производствени халета, складове за плодове и зеленчуци и др.).

Предлагаме готови комплекти за водна мъгла с помпи за високо налягане за домашни цели.

Предлагаме любителски серии водна мъгла за свързване към ВиК мрежата или друг водоизточник с ниско налягане под 40 бара (но не по-малко от 6 бара).

Реализирани проекти